De juiste coachingvaardigheden in huis hebben: dat is dé voorwaarde voor mooie resultaten – net als een concreet stappenplan opstellen. Volgens Jef Clement, de auteur van Inspirerend coachen, zijn er zeven coachingsvaardigheden waarover je moet beschikken.
Inspirerend coachen met 7 skills
- Verkennen en exploreren
Als coach ben je idealiter een beetje nieuwsgierig. Je toont oprechte interesse en graaft tot je de essentie volledig begrijpt. Met gerichte vragen geef je jouw coachee de kans om vrijuit te vertellen. Neem rustig de tijd, wacht het antwoord af en wees open-minded. Een goede coach oordeelt nooit. Waarom-vragen zijn een ‘no go’: ze kunnen je coachee de indruk geven dat hij of zij zich moet verantwoorden. Alles duidelijk? Vat de kernpunten kort samen als afsluiter.
- Bekrachtigen en waarderen
“Bedankt voor het bondige verslag”, “Vertel me meer over dat interessante idee”, “Wat een verhelderende bijdrage tijdens de meeting” … Strooi de complimentjes gerust in het rond en geef aandacht aan de kleine dingen. Het resultaat? Een ondersteunend leerklimaat en een heleboel positieve vibes!
- Betrokken confronteren
Tijdens een coachingsgesprek voel je soms enkele bedenkingen de kop opsteken. Slik je opmerkingen niet in, maar ga in dialoog. Wie heeft gelijk? Er is geen juist of fout antwoord. Een defensieve reactie is niet meer dan normaal. Laat het toe, maar geef aan dat het jouw taak is om de ander te zien groeien.
- Uitdagen
Weg met die comfortzone! Geef je coachee de kans om te schitteren en stralen. Moedig hem of haar aan om kansen te grijpen, zodat het zelfvertrouwen groeit. Hou wel in je achterhoofd dat je kritiek niet mag verpakken als een uitdaging.
- Inspireren
Focus op het goeie, zoals eerdere succesverhalen of ijzersterke competenties. Wat lukte er wel? Hoe kunnen we dit toepassen op de huidige situatie? Ook een frisse invalshoek kan wonderen doen. Hoe zou iemand anders het probleem aanpakken? De antwoorden op die vragen helpen je coachee om naar zijn of haar droomscenario te evolueren en om gemotiveerd te blijven.
- Ruimte geven en toelaten
Teleurstelling, woede, frustratie, verzet … Het leven loopt niet altijd over rozen en een coachingsessie al evenmin. Dat hoeft ook helemaal niet. Geef negatieve emoties de nodige ruimte. Het is oké voor je coachee om zich slecht te voelen; ook deze gevoelens kunnen interessant zijn. Probeer te achterhalen wat erachter schuilt, want dat levert relevante kennis op. Komt het tot een conflict? Blijf de juiste vragen op tafel gooien. Deze nieuwe inzichten zullen je meer opleveren dan een overhaast compromis.
- Ontspannen en humor
Hou het licht, luchtig en losjes. Ligt er geen treffende vraag of geen gevat antwoord op het puntje van je tong? Doe je een gênante verspreking of bega je een knullige vergissing? Kan iedereen overkomen! Geen enkele reden om door de grond te zakken dus. Ontspan, lach het weg en blijf vooral je oprechte interesse tonen. You’re only human.
Je coachingsvaardigheden bijscherpen
Heb je nog tips nodig om je coachee beter te begeleiden? Wil je met andere woorden je coachingsvaardigheden verfijnen? Dan ben je bij mij aan het juiste adres.
Bronvermelding
- Jef Clement – ‘Inspirerend coachen’, uitgeverij Lannoo