In een eerder artikel over rekruteren met succes gaf ik al enkele algemene tips mee om een straffe vacaturetekst te schrijven. Maar misschien vormt dat witte blad met die knipperende cursor toch nog een drempel. Voor al wie op zoek is naar een concrete leidraad voor het opstellen van een vacature, deel ik hier graag het sjabloon dat mij telkens weer inspireert.
Stap 1: wat is de context?
Vertel om te beginnen wat meer over je organisatie. Wat doen jullie? Waarvoor sta je als werkgever? Waarin onderscheiden jullie je? Welke plaats zou de sollicitant innemen in de organisatie, en hoe zou die bijdragen aan de doelstellingen? Idealiter geeft je inleiding een antwoord op die vragen.
Stap 2: wat houdt de job in?
Voor de omschrijving van de jobinhoud beperk je je het best tot vijf kerntaken. Je legt uit met welke personen de lezer vooral contact zal hebben, wat hun belangrijkste uitdaging zal zijn, wat de job leuk maakt en waar er ruimte is voor eigen accenten.
Zeker in dit onderdeel pluk je de vruchten van een vacature opgesteld in de je-vorm. Door de jobzoeker rechtstreeks aan te spreken, zorg je voor een vlottere leeservaring én een persoonlijke connectie. Je wil namelijk dat de lezer denkt: “Wauw, mag ik dat daar allemaal gaan doen?”. De job aantrekkelijk omschrijven is natuurlijk niet hetzelfde als de dingen mooier voorstellen dan ze zijn. Je gaat bijvoorbeeld niet zeggen dat een bepaalde functie gepaard gaat met veel klantencontact als dit zich beperkt tot een occasioneel mailtje.
Stap 3: wie is de ideale kandidaat?
Hier lijst je op wat je verwacht qua ervaring en diploma’s of andere specifieke kennis. Kandidaten kunnen die ‘harde criteria’ gebruiken om te bepalen of ze al dan niet in aanmerking komen voor de job. Durf je eigen ideeën hier in vraag te stellen. Is dat specifieke diploma effectief een vereiste? Betekent meerdere jaren ervaring nu echt dat iemand beter geschikt is voor de job? En moet een kandidaat vlot tweetalig zijn voor die ene Franstalige klant die jullie per jaar aan de lijn krijgen?
Daarnaast leg je uit over welke persoonlijke competenties de ideale kandidaat beschikt. Denk aan zin voor initiatief, organisatietalent en stressbestendigheid. Beperk dit lijstje tot een drietal competenties en blijf weg van de clichés. Elk job vraagt om een vorm van flexibiliteit, collegialiteit of klantgerichtheid. Je vermeldt met andere woorden enkel die competenties die écht cruciaal zijn en waarmee je de lezer extra inzicht geeft in de functie. Een paar voorbeelden: “de afwisseling tussen klantencontact en nauwkeurig dossierbeheer spreekt je aan”, “je legt vlot contact” en “je kan diplomatisch omgaan met verschillende diensten”.
Stap 4: wat heb je te bieden?
Wat staat er tegenover je takenpakket en wensenlijstje? Vermeld alle troeven, zoals vakantiedagen, thuiswerkmogelijkheden en werktijden.
Door mijn vele jaren ervaring binnen de publieke sector is het voor mij vanzelfsprekend om transparant te communiceren over loon. Maar ook in andere sectoren kan je de dooddoener “een marktconform salarispakket” maar beter vermijden en in je vacaturetekst een minimum- en een maximumbedrag vermelden. Uit onderzoek blijkt dat die informatie ervoor zorgt dat vacatures meer gelezen worden. En zo geef je de lezer weer een hard criterium om op te selecteren.
Werf je voor het eerst iemand aan? Sta dan voldoende stil bij het salarispakket, want het zet de toon voor je toekomstige aanwervingen.
Stap 5: what’s next?
De laatste paragraaf legt uit waar de lezer terecht kan met vragen, hoe moet die solliciteren, hoe de tijdslijn eruitziet en hoe het sollicitatieproces precies verloopt.
Hou het beknopt
Al het bovenstaande zou op een A4’tje moeten passen. Wil je de functie toch uitgebreider omschrijven of meer details delen over pakweg de arbeidsvoorwaarden, dan zet je die informatie beter op je website, om er vervolgens naar te linken. Je vacaturetekst moet interesse wekken en de essentie bevatten; de geïnteresseerde lezer kan altijd nog doorklikken.
Eerste hulp bij vacatures opstellen
Kan je mijn hulp gebruiken bij vacatures opstellen of nieuwe medewerkers aantrekken, neem dan zeker contact op. Ik zet graag mijn schouders onder jouw project.