Je hebt een sollicitatiegesprek te pakken. Proficiat! Natuurlijk wil je goed voor de dag komen, en daarom is een degelijke voorbereiding cruciaal. Wat je daarbij niet uit het oog mag verliezen, zijn je mogelijke antwoorden op ‘moeilijke vragen’ tijdens het sollicitatiegesprek. In dit artikel vertel ik waaraan je je zoal mag verwachten, en benadruk ik het belang van ‘het waarom’ van een vraag. Alleen door daar even bij stil te staan, kun je er correct op antwoorden.
‘Wat zijn je minpunten?’
Om met een klassieker te starten: op de vraag wat je minpunten zijn, ben je misschien geneigd te antwoorden dat je geen minpunten hebt. Je wil in een sollicitatiegesprek immers laten zien dat je de perfecte kandidaat bent. Maar … is dat eigenlijk wel de reactie waar recruiters naar op zoek zijn met deze vraag? Helemaal niet! Door te polsen naar je mindere kanten, peilen ze vooral naar je zelfinzicht. Weten wat je werkpunten zijn is immers de eerste stap om er iets aan te kunnen doen.
Dat brengt ons meteen bij het tweede punt dat achter deze vraag op een sollicitatiegesprek schuilt, namelijk: welke acties heb je al ondernomen om te groeien, en om je werkpunten aan te pakken? Graaft de recruiter nog wat dieper en kijkt hij of zij al wat verder in de toekomst, dan dient die vraag tot slot om te ontdekken welke ondersteuning je toekomstige werkgever en collega’s kunnen bieden in jouw persoonlijke ontwikkeling.
Natuurlijk zijn sommige antwoorden op de vraag wel effectief breekpunten in de plaats van werkpunten. Stel dat je heel slecht bent in namen en je solliciteert voor een functie van onthaalmedewerker. Tja, dan is die functie misschien niet de beste keuze voor jou. Maar wat win je er dan bij om dit te verzwijgen tijdens het gesprek?
‘Waarom wil je weg op je huidige job?’
Verder struikelen sollicitanten weleens over de vraag waarom ze niet meer tevreden zijn op hun huidige job. Als je solliciteert voor je droomjob, dan is die vraag redelijk gemakkelijk te beantwoorden. Maar wat als het niet allemaal rozengeur en maneschijn is in je huidige functie? Antwoord je dan spontaan op de vraag, dan loop je het risico om jezelf te verliezen in een vloedgolf aan frustraties. En dat horen toekomstige werkgevers absoluut niet graag, want misschien spreek jij binnen afzienbare tijd dan ook wel slecht over hen. Door anderen zwart te maken, doe je jezelf dus geen plezier. Denk daarom op voorhand na over hoe je een positieve draai aan je antwoord kunt geven. Dat doe je door je eigen aandeel in de situatie te herkennen, door aan te geven wat je geleerd hebt en wat je dus voortaan anders zal doen. Yes, daar hebben we die zelfreflectie weer.
‘Waarom ben je ontslagen?’
Deze derde en laatste vraag sluit aan op de vorige. Liegen in je antwoord levert je ook hier niets op, maar positief blijven en laten zien dat je geleerd hebt uit de situatie wél. Twee voorbeelden om dit te verduidelijken. Situatie één: “Ik ben ontslagen omdat ik systematisch te laat kwam. Mijn trein had regelmatig vertraging en ik had maar één trein per uur. Vandaar dat ik nu op zoek ben naar een job dichter bij huis, waar ik minder afhankelijk ben van het openbaar vervoer.”
Situatie twee: “Ik ben ontslagen omdat ik een nieuwe manager kreeg en het gewoonweg niet klikte tussen ons. Die klik is echt belangrijk. Kun je mij daarom wat meer vertellen over de persoon waarvoor ik zal werken; wat die belangrijk vindt?” Je merkt zelf dat dit laatste voorbeeld heel anders overkomt dan pakweg “de nieuwe manager bakte er niets van”.
Ik help je met de vragen op je sollicitatiegesprek
Kun je wat ondersteuning gebruiken bij het solliciteren? Ben je nog op zoek naar de ideale job? Als loopbaancoach ben ik je sparringpartner. Neem gerust contact met me op.