Veelbelovende mensen aangeworven? Yes! Maar daar stopt het natuurlijk niet. Door de juiste omstandigheden te creëren, haal je meer uit de persoonlijke vaardigheden van je team. Ontdek hoe je werk maakt van talentontwikkeling.
1. Wat is talentontwikkeling?
Talentontwikkeling laat je medewerkers zich ten volle ontplooien, door rekening te houden met hun individuele mogelijkheden en door de ideale omstandigheden te creëren om hun sterktes te ontdekken, aan te spreken en verder te ontwikkelen. Deze elementen zijn daarbij van belang:
- de organisatie creëert de juiste context om talenten in te schakelen en te helpen groeien, maar ook de individuele medewerker neemt een actieve rol op in zijn of haar talentonwikkeling.
- talentontwikkeling is een win-win voor de organisatie en het individu.
- het is geen eenmalige oefening, maar een doorlopend proces dat steeds evolueert.
2. Waarom investeren in talentontwikkeling?
Talentontwikkeling of inzetten op de competenties van medewerkers brengt een heleboel voordelen met zich mee. Harvard Business Review haalt onder meer deze positieve effecten aan:
- groei voor het individu én meer sales en winst voor je organisatie.
- medewerkers die hun werk graag doen en zich 100% inzetten voor hun job.
- collega’s die goed in hun vel zitten en zich oprecht betrokken voelen bij het bedrijf.
- minder verloop en minder ziekte.
- tot slot zorgt talentonwikkeling voor meer klantentevredenheid.
3. Talenten in kaart brengen
Talentonwikkeling begint bij talent in kaart brengen, zowel op bedrijfsniveau als op het niveau van individuele werknemers.
Vanuit de noden van de organisatie
Welke talenten heb je nodig om de leemtes op te vullen? Welke competenties kunnen zorgen voor meer groei? Baseer je hiervoor op je businessplan, functiebeschrijvingen of het huidige personeelsbestand.
Op individueel niveau
Ook individuele medewerkers hebben baat bij een goed beeld van zichzelf. Wie zijn ze, wat zijn hun skills, waar liggen hun valkuilen? Deze hulpmiddelen komen wellicht van pas om de antwoorden te vinden:
- Laat je medewerkers een assessment doorlopen of een development center bezoeken. In een fictieve organisatie voeren ze een aantal opdrachten uit vanuit een specifieke functie. Dit is de perfecte manier om hun talenten en zwakkere eigenschappen te ontdekken.
- Laat hen een zelfanalyse doen in samenwerking met een hr-coach of op zichzelf.
- Leg hen de functiebeschrijvingen en het organigram voor. Waar willen ze naartoe in de toekomst? Hoe kunnen ze hun doelen bereiken?
Als ze hun talenten en doelen in kaart hebben, bepalen je medewerkers waarop ze willen inzetten. Een goed gesprek met jou kan helpen om te beslissen of ze hun sterke punten verder gaan vergroten, of net enkele minpuntjes gaan wegwerken.
4. Teamcrafting als hulpmiddel
Teamcrafting is een goede manier om te starten met talentontwikkeling. Voor elk teamlid gaan jullie na hoe hij of zij individuele talenten verder kan ontplooien. Wat kan er anders op het vlak van takenpakket, mindset en omgeving? Vervolgens leg je alle antwoorden naast elkaar. Zo zorg je voor een waaier aan nieuwe opportuniteiten.
Een duwtje in de rug bij talentontwikkeling
Je hoeft zeker geen groots programma op te zetten dat handenvol geld kost en snel weer uitdooft. De opportuniteiten voor persoonlijke groei kunnen klein of groot zijn. Eén aspect hebben ze allemaal gemeen: ze bieden je collega’s de mogelijkheid om bij te leren. Als hr-consultant geef ik hen graag een duwtje in de rug, zowel op individueel als op teamniveau. Ik kom graag bij je langs om talent in kaart te brengen, aan te trekken of te ontwikkelen, om naar uitdagende perspectieven te zoeken en kritische bedenkingen te maken.
Neem gerust contact op voor ondersteuning volledig op maat van jouw bedrijf. Lees in tussentijd zeker ook mijn blogpost over talentmanagement. Daarin vind je enkele doeltreffende oefeningen om talent bij je team te ontdekken.