Talent ontdekken binnen je team
Twee manieren uitgelegd
Twee manieren uitgelegd
Als ondernemer wil je graag aan talentmanagement doen voor je medewerkers. Maar wat zijn hun sterke skills? Dat is de vraag van één miljoen … Zelfs voor de persoon in kwestie blijft het vaak gissen naar zijn of haar sterke en zwakkere punten. Gelukkig zijn er twee manieren om talenten te ontdekken. In wat volgt, ga ik er dieper op in .
Met talentmanagement zet je optimaal in op je werknemers en hun persoonlijke groei. Wat mag je verwachten?
Collega’s die gemotiveerd zijn en zich ten volle inzetten voor hun job.
Mentaal gezonde medewerkers die zich oprecht betrokken voelen bij het bedrijf.
Een team dat the extra mile gaat om je klanten tevreden te stellen.
Bruisende werknemers en een bloeiende organisatie, wat dan weer leidt tot meer sales en meer winst!
Tijdens een zelfanalyse maakt je teamlid enkele verhelderende oefeningen, individueel of samen met een coach. Bekijk een paar voorbeelden in deze blogpost.
De tweede optie is een assessment of development center. Daarbij voert je collega een aantal opdrachten uit in een fictieve organisatie en vanuit een specifieke functie. Zo wordt duidelijk waarin hij of zij uitblinkt én waar er nog potentieel is voor persoonlijke ontwikkeling.
Een assessment is steeds een combinatie van simulatieoefeningen, testen en een gesprek. Wat maakt deze aanpak uniek? Je werknemer krijgt de kans om zijn of haar competenties te tonen in de praktijk. Omdat het gaat om een fictieve situatie, kan hij of zij geen beroep doen op pure kennis of eerdere ervaringen. Je medewerker moet zich verdiepen in een gloednieuwe omgeving. De ideale manier om potentieel naar voren te brengen. Zo kunnen er zelfs verborgen talenten aan het licht komen, waarvan men zich niet bewust was.
Zowel bij de zelfanalyse als het assessment kan ik je ondersteunen. Benieuwd naar mijn assessmentprogramma, en hoe je de techniek gebruikt om de kwaliteiten en valkuilen van je werknemers in kaart te brengen? Hoe de persoon zich ontplooit en of dit aansluit op de doelen van het bedrijf? Lees dan zeker verder. Je kan de methode ook aanwenden als stap binnen het sollicitatieproces, om te evalueren in welke mate een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie.
Als werkgever beslis je zelf hoe lang het assessment duurt. Je bent vrij om oefeningen toe te voegen en hebt de keuze tussen verschillende soorten opgaves:
Een rollenspel | Je medewerker voert een gesprek met een klant of collega. Op voorhand krijgt hij of zij de essentiële info om zich goed voor te bereiden. De tegenspeler krijgt specifieke instructies mee. De bedoeling? Zien hoe je werknemer de conversatie aanpakt en of hij of zij de vooropgestelde doelen bereikt.
Een presentatie | Je organisatie moet een beslissing nemen rond een bepaald thema. Aan je medewerker om het probleem in kaart te brengen, de verschillende pistes tegenover elkaar af te wegen en een concreet advies te formuleren. Hij of zij verwerkt de input in een overzichtelijke presentatie.
Een postbak | De nieuwe medewerker neemt de mailbox van zijn of haar voorganger over. De opdracht is om het werk dat hieruit voort vloeit in te plannen en een aantal operationele problemen op te lossen.
Hou in het achterhoofd dat er aan een lang assessment ook een groter prijskaartje hangt. Om de inspanningen qua tijd en geld te beperken, breng ik de procedure terug tot de essentie. Zo komt de drempel om te investeren in je medewerkers meteen een pak lager te liggen.
Alles begint met een intakegesprek, waarin ik naar jullie doelen en verwachtingen luister. We leggen zes competenties vast die ik tijdens het assessment in kaart ga brengen. Dit kan gaan van klant- of resultaatgerichtheid tot samenwerken. In functie hiervan kiezen we de meest geschikte simulatieoefening. We prikken een datum en de deelnemer vult ter voorbereiding online een vragenlijst in.
Naast de oefening vindt er die dag een diepgaand gesprek plaats, gericht op de gekozen skills en de drijfveren van de persoon. Voor het volledige proces reken je het best op twee à drie uur, afhankelijk van de oefening. Tot slot ontvang je een beknopt rapport met alle informatie over de deelnemer (denk aan kwaliteiten, zwakke punten en potentieel), vergezeld van mijn persoonlijke conclusies.
Klinkt goed? Neem gerust contact op om een samenwerking te bespreken.